11.3.12

Vanredne vesti

Poštovani gledaoci, dobro veče. Pratite vesti Javnog servisa evropske Srbije.

Kakvo neverovatno veče! Kakav trijumf muzike! Srbija je dobila svog predstavnika na ovogodišnjem izboru za Pesmu Evrovizije koji će se krajem maja održati u Bakuu, glavnom gradu vazda prijateljske zemlje Azerbejdžana! Čast i privilegiju da brani naše boje dobio je naš proslavljeni kantautor Željko Joksimović sa numerom „Nije ljubav stvar / Synonim“.

Ali Željkov put do pobede nije bio tako lak! Kao što znate, konkurs za našu pesmu u vidu javnog poziva zainteresovanim izvođačima objavljen je još u januaru, kada je RTS dobio nekoliko stotina kompozicija, kako afirmisanih izvođača, tako i onih koji do sada nisu bili poznati širem auditorijumu. Žiri sačinjen od najeminentnijih domaćih i stranih muzičkih delatnika (čija imena su čuvana u strogoj tajnosti sve do proglašenja pobednika), imao je težak zadatak da od nekoliko stotina pristiglih radova odabere 40. Već sredinom marta, 40 izvođača je dobilo priliku da se javno predstavi na YouTube kanalu RTS-a posvećenom samo Evropesmi, a na samom sajtu je omogućeno glasanje posetilaca za omiljenu pesmu. Od 40 kandidata, 15 numera su odabrali direktno gledaoci preko sajta, a 5 numera su bili rezultat odluke stručnog žirija.




Tako odabranih 20 kompozicija se takmičilo u polufinalnoj večeri, ali je priliku da numeru izvede u finalu dobilo svega 12. Među njima se našao i Željko, čija numera ne samo da je prošla stručni žiri i sud publike, koja je svojim sms glasovima odlučila krajnjeg pobednika, već je nadmoćno trijumfovala i nad konkurentima u finalu. Samim tim, zamerke jednog dela javnosti (koja je u stvari frustrirana zato što je Željko uspešan, a oni nisu, je l' da) da je princip odabira loš jednostavno nisu na mestu. Kao ni kritike upućene Javnom servisu i Tijaniću, jer, podsetimo još jednom, struka i publika su jednoglasno presudili da je Željko taj koji treba da nas predstavlja.




Samo trenutak... Upravo nam iz režije javljaju da imamo najnovije vesti... Aha... Da, da... Izvinite, dragi gledaoci, potkrala nam se jedna omanja greška. Naime, Željko je interno odabran od strane RTS-a, tj Aleksandra Tijanića, a njegova odluka nije bila predmet javne rasprave. Šta? Trenutak, da proverim... Ne, drugi izvođači nisu mogli da konkurišu. Molim?.. Ne, publika nije birala između pesama. Šta kako? Pa lepo, Željko je komponovao jednu pesmu i to je to. Ne, to nije bio Ivica Dačić. Nismo bili sigurni, pa smo tražili potvrdu iz Ministartva unutrašnjih poslova, rekoše nam da je Ministar bio zauzet, imao je spa vikend. Da. Recite? Ne, to je bio Halid Bešlić, ali on nije... Ne, ne, niste mogli da glasate za njega, nije se takmičio... Kako? Ko? Ah, mislite na Ivana Bosiljčića? Ne, ni on se nije takmičio, razumete, nije bilo takmičenje, to je bila samo prezentacija pesme... Aha, da... Da, pa gospodin Tijanić žonglira sa par imena, ali moguće je da će naredne godine Srbiju predstavljati upravo Bosiljčić, da... A dopalo vam se muzičko veče? Baš fino, potrudili smo se. Od vaših para, doduše, znate, to je sve magija pretplate, da... Verovatno ćemo objaviti i DVD sa dokumentarnim filmom o rađanju Željkovog remek-dela, da... Još uvek je rano reći, moguće da će numera biti izložena u vidu postmodernističke instalacije tj multimedijalnog rada u Gugenhajm muzeju, Bilbao nas je zvao, da.... Kažite? Ah, pa vidite, zvuk i slika su isuviše jednodimenzionalni za takvu umetnost kakvom nas je Željko počastio... Da? Kakve kladionice? Ne, naš kreativni tim predvođen Tijanićem, Jovanom Janković i Duškom Vučinić nije ni najmanje zabrinut zbog toga što je naš pad na kladionicama počeo minut nakon premijere pesme. Da? Ma hajte, molim vas, ta priča o Željku kao plagijatoru je čista glupost, pa to je opšte poznato! Možda pesma liči, možda ima identične taktove, melodijske linije, ritam, instrumentaciju, ambijent i još ponešto, ali budite uvereni da je u pitanju autorsko remek-delo, Željkovih veštih harmonikaških prstiju plod. Ma kakav Coldplay, pobogu, ko još to sluša? Šrek? Japan? Stav naše medijske kuće je da su oni zapravo pokrali Željka. Da. Samo što Željko neće da ih tuži, ne želi da gubi vreme na sudske procese, da. U redu, ništa. Prijatno. Doviđenja.




Dakle, dragi gledaoci, kao što rekosmo, bili smo svedoci istorijskog trenutka, trijumfa muzike, originalnosti, stvaralačkog žara pred kojim bi i jedan Mocart morao da zastane i skine kapu! Raduj se Srbijo, dok je tebi Noleta i Željka, nema zime! Živeli!

2 komentara:

Ελευθερία said...

E a zato, da je otišao Novak i otpevao bilo šta, bili bismo houstovi ESCa naredne godine. :) Željko je, osim što mi je lično ljigav, old news.

Siobhán said...

A pa vidi, možda i on krene se Seljkom. Kad je Dima Bilan (koga btw, ruske bakice potukoše do nogu u finalu ove godine) mogao da upregne onog violinistu i klizača, može i Nole da se onako patkasto natrti i njiše kukovima i klacka kolenima levo desno. :D

Post a Comment

Daaaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...