14.10.11

Great White North

Koncept Evrovizije je vazda bio jednostavan. Zemlja, članica Evropske zajednice emitera that is EBU, bira pesmu i izvođača koji će je predstavljati na takmičenju. Kako će zemlje birati svoje predstavnike zavisi od zemlje do zemlje. Dok neki emiteri insistiraju da kompozitor, izvođač (ili i jedno i drugo) budu državljani te zemlje, ili da pesma bude na zvaničnom jeziku zemlje učesnice, većina se odlučila za znatno fleksibilniji pristup. U prevodu – nije bitno ko peva, odakle je izvođač, na kom jeziku je pesma (da li je u pitanju postojeći jezik uopšte?), ako je žiri ili publika izaberu, ide na Evroviziju.

Zato nije neuobičajeno da jednu zemlju predstavlja izvođač iz druge zemlje. Štaviše, to je postala prilično uobičajena pojava koja više nikoga ne iznenađuje. I uopšte nije bitno da li je u pitanu neka majušna zemlja (poput Andore ili Luksemburga) ili zemlja sa već postojećom muzičkom scenom  (Švajcarska). Tako su estonske rokerke Vanilla Ninja branile boje Švajcarske, velika Lara Fabian iz Belgije je hrabro pevala za Luksemburg, a španska zvezdica Gisella je bila uzdanica Andore, ponajviše zahvaljujući svom katalonskom poreklu. Vicky Leandros da ne pominjemo. Ni Annu Vissi.

Dokle god “interne razmene” izvođača međ’ zemljama članicama EBU nisu toliko čudne (Kipar i Grčka ionako uvek razmenjuju dvanaestice, šta fali da razmene i pevače?), uvek je neobično videti da na ESC učestvuje neki prekookeanski izvođač. Pravi fanovi ESC će se odmah setiti Celine Dion koja je 1988. godine donela ni manje, ni više nego pobedu Švajcarskoj sa numerom “Ne partez pas sans moi” (a na otvaranju takmičenja naredne godine otpevala monumentalnu “Where does my heart beat now?”)





Iako nama najpoznatija i najuspšenija, Celine nije bila jedina diva “from the great white north” koja se oprobala na ESC. Naime, kanadska frankofonska zvezda, Natasha St-Pier je 2001. godine predstavljala Francusku, sa zapaženom “Je n'ai que mon âme”. Natasha je ostvarila izuzetno visok plasman (4. mesto), iako će se većina fanova takmičenja složiti sa mnom da su te godine grčki dvojac Antique bili numero uno, a Natasha numero dos. A pobedili su oni Estonci sa dosadnom pesmicom “Everybody”. Smor.




Na kraju, pomenimo još i Laru Fabian. Iako je Belgijanka po rođenju, ima dvojno državljanstvo. Belgije i, naravno – Kanade. Nastupala je 1988. godine, dakle kada i Celine, sa numerom “Croire”, i kao što rekosmo, pevajući za Luksemburg. Plasman – 4. mesto. Mada je po mom skromnom mišljenju “Croire” bolja pesma od pobedničke, al’ ‘aj.




Iako se iz svega navedenog lako može zaključiti da su dosadašnja učešća kanadskih izvođača na ESC bila izuzetno dobro primljena, molimo Avril Lavigne da joj svašta ne pada na pamet. ;)


0 komentara:

Post a Comment

Daaaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...