28.1.12

Good evening, Europe! Ovaj, Srbijo!

Najgori evrovizijski bloger ikada! :) A šta da vam kažem – život se isprečio. No, bolje ikad, nego nikad!

Danas ću da vam pišem o nekoliko stvari. Moraću malo da serem po RTS-u (what else is new, ey?), da pogledam u komšijska dvorišta i prokomentarišem polufinalni žreb! Ah, da, umal' da zaboravim, nacionalni izbori su već tu, a za početak ciklusa, podeliću sa vama dansku predstavnicu. Kada kažem „podeliti“, ne mislim to u nekom brutalnom dismemberment smislu, već, jel'te u strogo empetri smislu. Idemo redom.

1) U njemu svojstvenom maniru autokrate i tiranina, „El Hefe“ Tijanić je rešio da izbor predstavnika Srbije na narednom Eurosongu prepusti... SEBI. Ako ste mislili da je prošlogodišnji izbor bio pomalo restriktivan, šta tek reći na „3 puta Seljko za Baku“. Pravdajući se (kao i uvek) nedostatkom sredstava, Tijanić je već... treću godinu za redom rešio da internim izborom odredi ko je taj ko će komponovati/izvesti našu numeru. Naravno, nakon Bregovića i la familie Kovač, na red je došao... pa... gospodin Eurosong-Čobanin lično. Seljko.



Takav izbor je opravdan činjenicom da je Seljko već jednom uspešno predstavljao Srbiju. Iiii Bosnu (njegova kompozicija je „Lejla“ sa kojom je Hari Mata Hari predstavljao Bosnu). Iiii Srbiju („Oro“ 2008.), kada je i prilično trapavo vodio Eurosong u Beogradu. Iiii koji je samim svojim postojanjem sebe ustoličio kao neprikosnovenu najvišu instancu kada je domaći izbor u pitanju... Što bi možda bilo i OK da već nismo pobedili, ali ne sa Seljkovom pesmom, već kompozicijom Vladimira Graića. Mislim, ako smo već hteli interno da pošaljemo nekoga sa bogatim ESC iskustvom, mogli smo izabrati da kompozitor bude Graić... Oh well, možda se čovek jednostavno nije dovoljno uvukao u dupe „El Hefea“. Ko zna.

I znate kaj? Mudro zbori Aleksandra Radović. Šteta što Seljko nije malo mlađi, pa da ga pošaljemo i Eurosong Junior.




2) Što se komšija tiče, još uvek ne znamo kako će zvučati pesme, ali znamo ko će ih izvoditi. Hrvati su rešili da ih predstavlja Nina Badrić. Sasvim razumljivo, u pitanju je jedan od najkvalitetnijih vokala u regionu. Pa opet, ostaje žal za otvorenim nacionalnim konkurisima. Uvek je lepo pružiti mogućnost manje afirmisanim izvođačima da skrenu pažnju na sebe. Realno, prvi put sam čula za Sevdah Baby na Beoviziji. Kao i još nekoliko izvođača. Oh, well. Srećno, komšije! ;)

Što se malo daljih komšija tiče (svi smo mi košije i kosmopolite, jel'te), situacija je slična. Francuze će predstavljati čuvena Anggun (dobro, ja za nju znam od ranije, štaviše lajkiram neke njene pesme, no o njoj kad za to dođe vreme), a Španci će pokušati da vrate staru slavu uz pomoć velike dive, Pastore Soler. So far, izgleda da nas čeka izuzetno jako takmičenje, barem po imenima.

3) Kao što pomenuh gore, obavljen je polufinalni žreb! Prvo polufinalno veče će biti održano 22. maja, i u njemu učestvuju Albanija, Rumunija, San Marino, Izrael, Irska, Crna Gora, Grčka, Finska, Moldavija, Kipar, Mađarska, Danska, Austrija, Island, Letonija, Švajcarska, Rusija i Belgija.

Mi nastupamo u drugom polufinalu 24. maja, zajedno sa Bosnom, Slovačkom, Maltom, Ukrajinom, Bugarskom, Estonijom, Belorusijom, Portugalom, Holadnijom, Makedonijom, Hrvatskom, Norveškom, Gruzijom, Švedskom, Litvanijom, Jermenijom i Slovenijom.

Na kom mestu će ko nastupati se neće znati do sredine marta. Kratak osvrt: koliko je dobro, toliko je i loše. Dobro: YU blok nije razbijen. U polufinalu smo sa svim ex-Yu zemljama osim Crne Gore. Ne sumnjamo u komšijsko glasanje. Loše: ni SSSR blok nije razbijen kako treba. U prvom finalu su samo 3 SSSR zemlje, a u drugom čak 6. Tu je i jedan mini nordijski blok u vidu Švedske, Norveške i Estonije. Male evrovizijske zemlje poput Portugala, Holandije i Slovačke imaju razloga za zabrinutost. Međutim,kako sam oduvek endorsovala objektivnost naspram komšijske razmene glasova, nadam se da će dalje proći najkvalitetnije pesme, a ne one koje dolaze iz zemalja sa najboljim dobrosusedskim odnosima.

4) Iiiiii... Danska! Kombinovanim glasovima žirija i televotinga, pobednik Dansk Melodi Grand Prixa je Soluna Samay sa pesmom „Should've known better“. Rutinsko prebrojavanje krvnih zrnaca: otac Nemac, majka iz Švajcarske, a ona rođena u Gvatemali. U Danskoj živi od svoje 10. godine (Duška, ako čitaš ovo, piši, hvataj beleške, da stigneš da naučiš do polufinala!)


Ono što je najbitnije: pesma. Simpatični contemporary pop, odličan izgovor engleskog, bojom glasa pomalo podseća na našu dragu Johanu sa Islanda. Nastup: definitvno mora promeniti kostim, mis'im, ovo na nacionalnom finalu je blagi užas i tiha jeza. Sama ideja (devojka sa gitarom) je već prežvakana milion puta i to ne sa naročitim uspehom (setimo se Ane Bergendal iz Švedske i Susane Georgi koja je prevala za Andoru). Prognozom nema šanse da se bavim, ima još mnooogo pesama da se odabere i posluša, ali ovako, na prvu loptu: pevljivo, lagano, pitko ali i neubedljivo. Nešto poput pesme koju ćeš rado slušati u kolima na nekoj stanici poput HitMusic FM. Linkić za DL dole, kao i uvek. ;)




Cheers do narednog apdejta! ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...