17.5.11

Dan ljubezni

Kao što najavih u prethodnom postu, iako je sezona lova na Eurosong pobednika za 2011. završena, to ne znači da ovaj blog ulazi u stanje hibernacije. :)

Za prvi u seriji nostalgičnih tekstova koji će se baviti ranijim edicijama Eurosonga (you know, kada je Juga bila jedna zemlja, i dok je amazonka Ruslana bila samo na nivou ideje), odabrala sam pesmu koja je branila boje SFRJ na Eurosongu 1975. godine. U pitanju je numera „Dan ljubezni“ koju je izvodila grupa „Pepel in kri“.

Evrovizija te godine održana je u Stokholmu, i na njoj je učestvovalo 19 zemalja. Pobedili su Holanđani („Ding-a-dong“ koju su izveli Teach-In), a slovenačka grupa je završila na časnom 13. mestu, osvojivši 22 poena, od čega najviše od Švedske, Belgije i Irske.

Pa opet, iako na prvi pogled deluje da tako osrednji plasman ne zaslužuje neku naročitu pažnju – u pitanju je jedna izuzetno topla, lagana i chill numera, koja i dan danas važi za jednu od najboljih jugoslovenskih pesama na Evroviziji.




Par kurioziteta: u pitanju je četvrta jugoslovenska pesma izvedena na slovenačkom jeziku. Glavni vokal je Ditka Haberl, a pored nje na sceni su bili još Oto Pestner, Nada Žgur, Palmira Klobovs, Ivo Mojzer i Tadej Hrušovar. Elem, to nije bio jedini i poslednji nastup ove ekipe na ESC. Naime, na Evroviziji održanoj u Zagrebu, 1990. godine, Ditka, Tadej, Nada i Ivo su bili back-vokali pobedničkoj „Insieme“, koju izvede omaleni Toto Cutugno i pobedi.

4 komentara:

Ελευθερία said...

Ijaaaao ovo su veseli, kriminalno obučeni Slovenci iz pobedničkog nastupa T. Cutugna, nisam znala, u live n learn. Prvi YU nastup kojeg se sećam pak, bio je njegov http://bit.ly/jEjcMc u koga sam, priznajem, kao sasvim mala devojčica bila zatreskana.;)

Siobhán said...

Duchesse - postoje stvari kojima se ne treba hvaliti. :D Mis'im, to oko Danijela. Meni je on vazda bio ljiga. :) Uzgred - biće reči i o njemu, i to uskoro. :)

Ελευθερία said...

A šta ćeš, Shivon, trebalo mi je bar 25 godina potom da prestanem da se palim na ljige, all too common a mistake for a girl. ;)

Baladas Mp3 said...


My sweet friend, very nice and interesting you site.
When you want to take refuge in good ballads of yesterday, today and forever in all languages and genres I invite you to visit my blog and listen me.
From this Saturday August 27th I share female singers from Bulgaria and Serbia
I am a broadcaster of Argentina.
Best regards from Rosario-Argentina
Albert.

Post a Comment

Daaaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...