11.5.11

Thursday night fever iliti: drugo polufinale

Napokon sam se naspavala i smogla snage da napišem iole koherentan tekst (za razliku od prethodnog, skuckanog u jednom dahu u pola 1 uveče :D ).

Tema za danas: drugo polufinale koje je na programu u četvrtak, kao i žreb za finale.

No, hajmo redom. Kao što smo već apsolvirali, nakon izuzetno uzbudljivog i neizvesnog prvog polufinala, Nina je uspela da se plasira dalje, uprkos deficitu optimizma u Srbiji. Međutim, nepredvidivost Evrovizije se pokazala u pravom svetlu – neki od izvođača koji su već viđeni u finalu nisu uspeli da opravdaju očekivanja. Po prvi put, Jermenija neće nastupati u finalu, a Turska je „uspela“ da pokvari svoj fantastičan skor iz prethodnih godina i ne plasira se dalje. Takođe, mimo svih očekivanja, Norveška se nije našla u finalu, kao ni Poljska za koju se spekulisalo da bi napokon mogla da se nađe u finalu.



Elem, nakon završenog polufinala, obavljen je žreb za raspored nastupa u finalu. Srbija će nastupati predzadnja, tj 24. E sad – u nekim „starijim“ vremenima, to bi bilo odlično, pošto se glasalo tek nakon odslušanih svih pesama. Međutim, kako od Osla 2010. godine to pravilo više ne važi (može se glasati od početka show-a, ne mora se čekati kraj izvođenja), taj aspekt je značajno izgubio na važnosti. Nekima čak može predstavljati i hendikep, ali kako je prošlogodišnja pobednica nastupila kao 22., a četvoroplasirana Danska kao 25., kapiram da nema razloga za brigu.

Druga tačka dnevnog reda: drugo polufinale. Ovde imate embedovanu plejlistu, tako da možete u jednom „cugu“ preslušati svih 19 pesama.




O Bosni sam već pisala – slovi za jednog od favorita takmičenja, i Dinu se predviđa Top 10, možda čak i Top 5. Austrijska pesma će one sa boljim sećanjem podsetiti na prošlogodišnju gruzijsku „Shine“, a Holandiju će predstavljati pomalo bledunjavi pop u izvođenju grupe 3JS.

Belgija je rešila da pokuša sa a cappella numerom „With love baby“ koja vaistinu zvuči originalno, ali i naporno za uši u određenim momentima. Slovačka šalje finu i umivenu laganu pop pesmicu koja veoma lako može da se nađe u finalu, a koju izvode TWiNS (da, bliznakinje). Ukrajina će se predstaviti u nešto „svedenijem“ izdanju u odnosu na njihove dosadašnje nastupe na koje su nas navikli. Mika Newton, nakon silnih kontraverzi na nacionalnom finalu, izborila je pravo da predstavlja bivšu sovjetsku republiku baladicom „Angel“. Letdown za mene, imali su barem 3 bolje pesme od ove, ali šta’š.

Naši stari ESC znanci iz Moldavije, Zdob şi Zdub vraćaju se ponovo, ovaj put sa numerom „So Lucky“. Rock/punk sa etno elementima, nešto na šta smo već navikli od benda koji je 2005. nastupao sa bakicom koja je roksovala po bubnjevima na stejdžu. Posle njih na scenu stupa mladi Šved, Eric Saade sa numerom „Popular“, koja vešto koristi motive nekih drugih pesama i ostavlja osećaj „već viđenog“. IMHO, pesmica je prilično iritantna ali i catchy. Jbg, to najčešće ide jedno uz drugo. Onda imamo predah u vidu kiparskog predstavnika Hristosa Milordosa koji pokušava da umiksuje rock i etno fazon u pomalo mračnoj „San angelos s'agapisa“.

A onda – pesma koja je ušla u mojih Top 5 – Poli Genova iz Bugarske sa numerom „Na inat“. Liči na Robyn, zvuči kao Pink, peva na bugarskom, što je više nego dovoljno da dobije moj glas – pod uslovom da se plasira u finale (I hope so). O „Makedonecu“ sam već pisala ranije, jednostavno – taj žanrovski bućkuriš nije „my cup of tea“, tako da idemo dalje – još jedan „povratnik“. Ili „povratnica?“ :) Dana International se vraća da brani boje Izraela sa numerom „Ding Dong“ koja nije ni do kolena čuvenoj „Diva“, ali koju ipak treba očekivati u finalu. Ne toliko zbog kvaliteta, već zbog toga što je ovo drugo polufinale slabašno.

Posle slušamo Maju Keuc koja peva za Sloveniju. I o njoj je bilo reči ranije, tako da ne bih dužila – želim joj sreću i prolazak u finale, zaslužila je. Odmah posle Maje, slušamo rumunski bend Hotel FM sa pesmom „Change“. Opet su tu melodijske linije koje smo čuli ko zna koliko puta ranije (deo refrena opasno vuče na „Sweet Escape“ od Gwen Stefani). A onda nastupa jedan od favorita, Getter Jaani iz Estonije. I o njenoj „Rockefeller Street“ sam već pisala. Kate Ryan sindrom alert.

Nakon LOLofilne Anastasije iz Belorusije (već pisano), slušamo jedne od mojih favorita, grupu Musiqq iz Letonije (već pisano). Onda su tu danski plagijatori (is it just me, ili Danci poslednjih godina imaju tendenciju da posegnu za tuđim pesmama?), a na samom kraju ćemo imati priliku da još jednom gledamo kako se nekad velika evrovizijska zemlja, Irska,  blamira uz „dinamični duo“ JedWard (već pisano).

In summation, Dino je jedina prava sigurica u ovom polufinalu. Očekuje se da Estonija, Irska i Švedska prođu dalje, a u tom društvu su još Danska i Slovenija, pa čak i Rumunija i Izrael. Iz prikrajka će svoju šansu vrebati Letonija, Ukrajina, Slovačka, ali i Bugarska. Sve u svemu, čeka nas helluva show. :)

5 komentara:

Ελευθερία said...

Šta bi s Grcima ove godine, kriza? Baš sam se razočarala ovim Kipriotom, nema onaj OPA element koji od pesme na grčkom očekujem. Inače, bravo za ovu malu našu, objasnila je neke stvari. ;)

Siobhán said...

Duchesse, you were missed last night. :)
Grci i Ćiprijoti :D baš mrače ove godine... Iako su promenili "atmosfere" pesama, i dalje je to nekako predvidivo. :/
A Ninočki prediktujem Top 10. Živi bili, pa videli. ;)

Ελευθερία said...

Jao Shivon, jel mi veruješ da sam pesme preslušala na YT, nisam imala snage da gledam live, urniše me bekac. Al finale će se pratiti makar morala da čačkalicama držim oči otorene. :)

Siobhán said...

Haha, navikavaj bebača od malih nogu na "Te Deum". :)

Ελευθερία said...

Pre će on mene navići na Requiem. Venac na moj grob! :)

Post a Comment

Daaaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...