15.5.12

The Time is Now! Prvo polufinale 3/3


13 - DANSKA : SOLUNA SAMAY "SHOULD'VE KNOWN BETTER"
Negde između Susanne Georgi (Andora 2009) i Anne Bergendahl (Švedska 2010), našla se i Soluna Samay. Još jedna devojka sa gitarom koja kapira da je sa svojih 20ikusur dina popila svu pamet sveta kada su veze u pitanju. Klasika. Elem, o ovoj pesmi je već bilo reči na blogu, pa neću ići u detaljisanje i dublje analize. Interpretacija izuzetno dobra, melodija koja lako ulazi u uši, ukratko - ono na šta su nas Danci već navikli poslednjih nekoliko godina. Ako se kladite, slobodno igrajte na prolaz Danske u finale. Tipičan "top 40" ESC pop šlager koji ima svoju publiku i koji će se svakako slušati tokom godine na radio stanicama.

14 - RUSIJA : BURANOVSKIYE BABUSHKI "PARTY FOR EVERYBODY"
I onda tako čujete neku pesmu i upadnete u dilemu "je l' ovo mene neko zajebava ili je ovo stvarno, odistnski?" I onda skontate da je takva dilema redundantna, zavalite se u vašu fotelju i lolate. Zanemarite ruski dens, zanemarite smehotresan engleski u refrenu. Zanemarite sve to. Fokusirajte se na ovo. Bakice pevaju o tome kako čekaju da im se vrate deca (unuci, whatevs), i zato su srećne. Prvo će fino da se obuku, pa će da im spreme neki has. Spremaju im neku pitu ili pogaču, pošto pevaju dok radosno gledaju kako testo narasta. I ne samo to. Ruralnu atmosferu pesme upotpunjuju pas i mačka koji se takođe raduju. E, to. To je bitno. Iskrenost koju ne može da pomuti ni to što sve ostalo deluje bizarno. I te bakice su rešile da učestvuju na Eurosongu da bi prikupile novac za svoje selo u Donjim Pripizdićima. Plus, pevaju na lokalnom, udmurtskom jeziku, ne ruskom - što je u startu za poštovanje. Što se mene tiče, ne samo kapa dole, već najiskreniji naklon i poštovanje ovim bakicama koje imaju herca, elana i ponosa da izvedu ovakvu anti-Eurosong pesmu. Da mogu da glasam, glasala bih za njih. Ovako mi samo preostaje da se nadam da će auteničnost i neisfoliranost babuški iz Buranova proći zapaženo i nagrađeno. 

15 - MAĐARSKA : COMPACT DISCO "SOUND OF OUR HEARTS"
Našim severnim komšijama nije nimalo lako. Prošle godine su imali izuzetno visoka očekivanja. Kati Wolf je bila jedan od favorita za pobedu, ali više nego loš plasman u finalu je vaistinu bilo hladan tuš. Srećom, Mađari nisu klonui duhom - ove godine nam šalju electro-pop-rock kvartet iz Budimpešte, naziva "Compact Disco". Ako zanemarimo pomalo otužne reči (otuđenost, mržnja u svetu, yadda yadda yadda...), pesma nije toliko loša, koliko u celini ostavlja utisak... dosadnosti. Je l' dosadnost reč uopšte? Hm. Sve u svemu, solidna pesma, ali daleko od toga da se može pohvaliti nečim što je izdvaja od konkurencije. Finale - teško.

16 - AUSTRIJA : TRACKSHITTAZ "WOKI MIT DEIM POPO"
Hajdemo ovako... rep pesma na Eurosongu može da prođe ako je na jeziku koji većina nas razume i koji je, u neku ruku melodičan. Repovanje na jeziku koji predstavlja dijalekt nemačkog (Mühlviertlerisch), koji sam po sebi predstavlja kaznu za uši teško da može da kod slušaoca izazove bilo kakvu pozitivnu reakciju. Jednostavno, previše je napornoooo. Jedino što ovu stvar može da izvadi i progura u finale, to je scenski nastup koji je, barem na nacionalnom finalu, bio izuzetno originalan. Uzgred, "Woki mit deim popo" na našem znači "Mrdaj guzom". Niste valjda očekivali neku filozofiju?

17 - MOLDAVIJA : PASHA PARFENY "LAUTAR"
Ne znam, nekako sam od Moldavije navikla na otkačenije pesme i ekstravagantne nastupe. Realno, "Zdob si Zdub" su postavili standarde kada je ludilo na stejdžu u pitanju, a predstavnici iz 2010. godine su me dobrano sablaznuli onim hip-thursting saksofonistom i violinistom koji se vrti na ploči... Elem, ove godine, Moldaviju predstavlja Pasha Parfeny sa pesmom koja naprosto odiše rumunsko-moldavsko-vlaškim swagom. Jebote, ne mogu da verujem da sam napisala "swag"... Ali ajd sad, da ne prekidam tok misli. Uptempo pesmica, lagana i na samoj ivici da postane zarazna. Može očekivati dosta poena od balkanskih zemalja, ali da li će to biti dovoljno za finale? Hm.

18 - IRSKA : JEDWARD "WATERLINE"
Ono što je tužnije od činjenice da Irsku ponovo predstavljaju ova dva majmunčića i klovna je to da su Irci ponovo televotingom odabrali baš njih. Još tužnije je da se u njihovom muzičkom "izrazu" (ako se to tako uopšte može nazvati) nije promenilo ama baš ništa. Prošla je cela jedna godina, a oni ne pokazuju znake muzičkog sazrevanja. Hell, ne pokazuju ni znake intelektualnog sazrevanja. Kao i svaki drugi one trick pony, i ove godine rade ono što najbolje umeju. Skaču po scenu, falširaju i glume "simpatičnost" time što se ponašaju kao šimpanze u teranju. Prošle godine im je upalilo, Irska je prošla u finale. Ali ako je pravde, ove godine će ranije kući.

0 komentara:

Post a Comment

Daaaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...