16.2.11

Jedward. Jbt.

OK, svi znamo koja pesma je najveći hit svih vremena kada je Evrovizija u pitanju. Naravno, u pitanju je čuveni Waterloo koji je 1974. godine do tada anonimnoj grupi ABBA doneo pobedu. I ne čudi što siroti Kornelije nije imao šanse te godine. Međutim, kada su zemlje učesnice u pitanju, verovatno ćete se prvo setiti Irske. Kako i ne bi, do sada su trijumfovali čak 7 puta, a naročito su nam se svima smučili tokom devedesetih godina. Pobedili su 1992., 1993., 1994. i 1996. godine. Što je mnogo – mnogo je.

Međutim, Irska već godinama ne uspeva da povrati onaj stari sjaj. Poslednji blesak je bio Brian Kennedy 2006. godine. A posle toga... uff... Setimo se samo onog bizarnog ćurana, Dustina. Tuga. Mada, ruku na srce, poslednje dve godine su imali solidne pesme, a nekadašnja pobednica Niamh Kavanagh je uspela da prođe polufinale. U svakom slučaju, od zemlje sa tako sjajnom i blistavom ESC istorijom ostalo je... Pa... Jedward.


Image and video hosting by TinyPic

Kratka digresija. Da bi shvatili sa čim imamo posla, zamoliću vas da odvojite 3 minuta vašeg vremena i pogledate audiciju pomenutog dvojca u izdanju X Factora za 2009. godinu. No, no, just take a look.




Dakle, dva klinca, koja redefinišu pojam „iritantnost“, a čije su glasovne mogućnosti u najmanju ruku upitne. „U najveću ruku“, rekla bih da nemaju blage veze sa pevanjem, ali hej – sve je to show. U X Factoru su dogurali dosta daleko, i verovatno zahvaljujući hejtu koji je prema njima gajio Simon Cowell, stekli velike simpatije javnosti. I naravno, veliki hejt javnosti. Nema ravnodušnih.

Elem, zahvaljujući katastrofalnoj selekciji pesama za irski nacionalni izbor, ove godine će cela Evropa imati priliku da „uživa“ u Jedward. Sve pesme u finalu su bile na isti fazon, onako bledunjave, njonjave. „Lipstick“ (da, tako se zove pesma) je bila jedina stvar koja je iole odskakala od dosadnog šablona iz koga moji dragi Irci nikako da se otrgnu.  




Moj utisak je negativan, i to ne zato što mi oni idu na živce i to strahovito, već zato što ne volim ovakav tip pesama, ne volim ovakav ritam, tekst je glupav, a nastup uživo će samo pokazati ono što već svi znaju – Jedward ne umeju da pevaju i to je fakat. O kako se samo nadam da ostatak Evrope deli moje mišljenje.

0 komentara:

Post a Comment

Daaaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...