15.2.11

Meanwhile, on planet Albania...

…i dok naši superheroji još uvek kuju svoj pakleni plan za osvajanje Dizeldorfa (lulz), naša vazda prijateljska i komšijska Albanija ne gubi vreme. Naime, albanska državna televizija (u narodu poznata pod nazivom TVSH) je tradicionalno među prvim zemljama kada su nacionalni izbori u pitanju. Verovali ili ne (a što ne bi verovali), albanski izbor je održan 25. decembra prošle godine, i  na njemu je trijumfovala Aurela Gaçe. Kapiram da se prezime izgovara kao Gaće. No pun intended. Numera koja će u Nemačkoj pokušati da osvetla obraz Albaniji zove se „Kënga ime“. Ako je verovati ESC nerdovima širom sveta, to znači u prevodu „Moja pesma“. Elem, Aurela važi za jednu od najpoznatijih i najpopularnijih albanskih pevačica zabavne muzike, i pobeda na nacionalnom izboru je za nju bila ravna šetnji kroz park. Ili hranjenju golubova mrvicama hleba. You get the idea.


Image and video hosting by TinyPic


Što se same pesme tiče, oni sa boljim pamćenjem i dobrim sluhom, uočiće da sam početak pomalo podseća na čuvenu „Everyway that I can“ sa kojom se Sertab Erener proslavila 2003. godine. Ali – to je samo početak. Nakon uvodnih taktova, pesma dobija poputno drugačiji zaokret: previše rock da bi bila pop i vice versa, sa nenametljivo uklopljenim etničkim motivima južne Albanije. Tako ona kaže, meni jedino preostaje da klimnem glavom. Ono oko čega nema spora: Aurela ima izuzetno moćan, pomalo dramatičan vokal, pesma nije dosadna i overall utisak je više nego pozitivan, brat – bratu.

Iako je još rano baviti se prognozama, pošto je do sada tek desetak zemalja odabralo svoje predstavnike, Albanci imaju razloga za optimizam. Em što imaju vrednu dijasporu, em što je pesma stvarno, ali stvarno OK. Dokaz da su celu Evroviziju shvatili izuzetno ozbiljno je i najava da će Aurela pevati na engleskom jeziku. No, do tada će sasvim fino poslužiti i ova „beta“ verzija, koju možete skačiti sa linka ispod. Naravno, izbori širom sveta su još uvek u toku, i tek izabrane pesme će svakako biti ulickane, doterane i zategnute do samog nastupa. Ali i ovo što imamo već sada je više nego dovoljno za „evaluaciju“. ;)

0 komentara:

Post a Comment

Daaaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...