28.2.11

Estonske tendencije

Nastavljamo sa retrospektivom „Super Subote“ – nakon Srbije, na redu je Estonija!

Estonija je zemlja koja me je „kupila“ u ove zadnje 2 godine sjajnim i nadasve originalnim pesmama. Naravno, svi se sećamo Urban Symphony (završile kao 6.), ali i nezaboravnog Robina Juhkentala, tj benda Malcolm Lincoln koji, istini za volju nije uspeo da se domogne finala, ali je imao genijalan nastup u Oslu („Siren in my head... makes that awful sound...“).

Ove godine, malena – ali muzički moćna baltička zemlja nam šalje svoju... paaa... mladu super-zvezdu. U pitanju je Getter Jaani, koja je inače bila finalista nekog njihovog lokalnog muzičkog talent show-a (Idol, X-Factor, taj rad). Getter ima 18 leta i međ’ ESC fanovima je već prozvana kao „estonska Kejti Peri“. Tja.



Elem – sama pesma. Iza numere „Rockefeller Street“ stoji Sven Lõhmus, veliko „ime“ estonske pop muzike koji je radio i za Urban Symphony, ali i Vanilla Ninja, estonski girl rock bend koji je predstavljao Švajcarsku 2005. godine. E sad – samo ime je dovoljna garancija da je u pitanju hitična pop pesmica, koja lako ulazi u uši i koja ima velike šanse da bude zapažena u Dizeldorfu.



Ne sumnjam da će muzički fanatici (poput mene) uočiti da strofe i celokupna atmosfera pesme pomalo podseća na čuvenu club anthem „Avalon“ (obavezni klik na video), ali očigledno je da je u pitanju samo inspiracija, ne plagijat. Izgleda da je Sven sklon da insipiraciju traži na drugim mestima, setimo se da je i „Rändajad“ zvučao kao čuvena „Reach out (I’ll be there)“. Vokalno – na studijskom snimku koji možete skačiti dole (as always ;) ), Getter zvuči sasvim dobro, dok se čini da se nije baš najbolje snašla uživo. Dosta škripe pri kraju pesme.

Prognoza? Pesma je primljena izuzetno dobro međ’ fanovima Eurosonga, ali to ne garantuje prolazak u finale, mada bih bila prilično iznenađena da se to ne dogodi.

I za kraj, što bi rekao Jerry Springer, final thought. Estonija ima manje od 1.5 miliona stanovnika. Talin, glavni grad, jedva preko 400.000 duša. 2 državna TV kanala, 11 komercijalnih TV stanica. Srbija ima oko 7.3 miliona stanovnika. Beograd oko 1.6, roughly. Pa opet – Estonija ima 50 puta bolju i kvalitetniju zabavnu muziku od naše. 50 puta više bendova i izvođača. FU RTS. FU Pink. FU Grand. FU.

DL: Getter Jaani - "Rockefeller Street" 

0 komentara:

Post a Comment

Daaaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...