16.2.11

Waka waka - this time for Norway!

Biti rođen u siromašnoj i nestabilnoj afričkoj zemlji je samo po sebi “hendikep”. Ako pak rešite da napustite svoje “ognjište” (mada mislim da tamo ne lože, al’ ‘aj) i obezbedite bolju budućnost sebi i svojoj deci time što ćete preći Sredozemno more i nastaniti se u Evropi – vašim mukama nije kraj. Ako loša sreća nastavi da vas prati, završićete kao novo pojačanje FK Partizan, a ko vam se Fortuna osmehne, završićete u nekoj finoj, kouzi skandinavskoj zemlji. Ako ne verujete čuvenom dr. Albanu, pitajte Stellu Mwangi, ovogodišnju predstavnicu Norveške na Eurosongu.

Stella Mwangi je rođena u Keniji, ali se kao petogodišnje klinče sa porodicom preselila u Norvešku. Hladno, ali standard. Pa opet, nagla promena klime joj nije smetala da počne da baca rime i slaže kompleksne hip-hop ritmove. Njena muzika se nije ograničila samo na Norvešku i rodnu Keniju, već se našla i na saundtrekovima brojnih filmova i serija (CSI serijal, Scrubs, Ghost Whisperer...).


Image and video hosting by TinyPic


E sad – što se samog nacionalnog izbora (Melodi Grand Prix) tiče, u samom finalu Stella nije imala većih problema, pošto IMHO, jedina pesma koja je mogla da joj pomuti sreću nije uspela da se plasira u završnu fazu. U pitanju je pesma „Gone with the wind“ koju izvodi Noora Noor, i svakako vas pozivam da je poslušate (DL link ispod).





And now – „Haba Haba“, norveški adut u Dizeldorfu! Neminovno je poređenje sa čuvenom „Waka waka“, ali to poređenje se bazira samo na fazonu pesme koji je veoma sličan Šakirinoj pesmi. Tu su afrički ritmovi, swahilli refren, vedri i optimistični uptempić koji je lagan za uši i veoma zarazan. Ovo nije pesma koja treba da pokaže glasovne mogućnosti izvođača (ipak je Stella hip-hoperka), ali svakako treba pohvaliti njen engleski koji je besprekoran. Što se refrena na swahilliju tiče, isti se može parafrazirati kao: „polako, polako, ali sigurno“ („haba haba, hujaza kibaba“).

Prognoza: od do sada izabranih pesama, svakako jedna od najjačih. Ali ima još „dosta da se igra“. It ain’t over till the fat lady sings. U svakom slučaju, thumbs up.

4 komentara:

Ελευθερία said...

Ok, da se ponovim: where the hell je neki zanosni plavušan vikinškog stasa?? To je taj multi-kulti jbg. Odo da gledam slike Alexander Skarsgårda na imdb-u da si olakšam razočaranje. Oh, da, što se pesme tiče, refren, ajde, pevljiv koliko treba. Tekst, pak, bljak.

SadClown said...

Osećam se tako nazi zbog ovoga što ću reći, ali ovo nije EVROvizija, a još manje je norveška pesma. A i pesma je sranje. :D

Siobhán said...

SC, hejteru. :) Pa seti se samo Joelle Ursull sa "White and black blues". :)

Ελευθερία said...

Nda, like I said, promašili su sa multi-kultijem, pa su zato bili kažnjeni. Davno je prošlo vreme Joelle Ursull i Amine, Evropa više doesn't dig egzotične imigrante.

Post a Comment

Daaaaa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...